Browsing Category 'projecten'

RSS

Koningskerk

January 11, 2012

Koningskerk

Het kerkgebouw van de Koningskerk in Zwolle voldoet na twintig jaar niet meer aan de gebruikseisen. Vanuit de Commissie Koningskerk 2014 is een inventaristaie gedaan naar de behoefte(s) van de gemeente en daaruit is een programma van eisen opgesteld. De huidige problemen met het gebouw worden omschreven als een ruimtetekort bij piekbelasting, de ervaring van de kerkzaal bij kleinere bijeenkomsten, de gebrekkige functie van de hal als ontmoetingsplek en verkeersruimte en een beperkte inzetbaarheid van diverse ruimtes. Samen met het collectief heeft Studio Middelkoop ruimtelijke oplossingen aangedragen om aan de veranderende eisen te voldoen. Een nieuwe indeling en foyer geeft de kerk weer ruimte voor ontmoeting. Onderstaande impressies geven de nieuwe sfeer van het gebouw weer. Mocht u meer willen lezen dan kunt u dit pdf bestand openen.

 

 


Stro-woning

November 19, 2011

Stro-woning

Samen met Studio van Schie is dit ontwerp gemaakt voor een woning geïsoleerd met strobalen. De kopse gevels worden afgewerkt met kalkstuc, de zijgevels zijn afgewerkt met grijze pannen die doorlopen in het dakvlak. Het ruimtelijk ontwerp is afgestemd op de leefstijl van de toekomstige bewoners;  de lichtinval per ruimte is afgestemd op de manier waarop en het moment dat de ruimte gebruikt wordt. Daarnaast is de woning “levensloopbestendig” omdat het mogelijk is het huis later alleen op de begane grond te bewonen en de bovenverdieping apart te verhuren. Op het dakvlak is ruimte voor zowel PV panelen als zonnecollectoren, binnen neemt de leemkachel een centrale plaats in in de winter en verwarmt tegelijk het boilervat als de zon niet schijnt. Het casco is door een aannemer geplaatst en zowel de invulling met strobalen als de afwerking doen de bewoners zelf. De bouw van de strowoning is te volgen via www.strozo.nl

 

Impressie van werkruimte op bovenverdieping (boven) en zitkamer met leemkachel (onder).

 

BinnenBuiten

March 29, 2011

BinnenBuiten

Een overdekte buitenruimte met een simpele vorm en geïntegreerde bankjes. Door de spantstructuur kunnen de kopse kanten van het bouwwerkje open blijven. De maatvoering is afgestemd op gebruik van standaard plaatmateriaal (244 cm bij 122 cm) , waardoor het geheel snel neer te zetten is.

 

 

Erasmusveld

March 11, 2011

Erasmusveld

Met een grote groep enthousiastelingen wilden we zorgen dat de ontwikkeling van de meest duurzame wijk van Nederland in Erasmusveld, Den Haag, op gang komt. De grote plannen liggen al een tijd klaar, maar “het zaadje” ontbreekt nog. Een klein eilandje zou het startpunt worden voor de toekomst, waar gespeeld, gegeten, gepraat, gepland maar vooral gedaan wordt!

 

Amelis’hof

March 11, 2011

Amelis’hof

Amelis’hof is een biologische tuinderij op landgoed Amelisweerd. Een opknapbeurt moet ervoor zorgen dat men kan blijven genieten van deze bijzonder plek in Bunnik. Het boswachtershuisje is ongeisoleerd en  daarom slecht te gebruiken door de vrijwilligers in de winter. Het oude bitumen dak   is vervangen door een geisoleerd dak met oud-hollandse pannen. Als isolatiemateriaal is gebruik gemaakt van drukvaste houtvezelplaten die volledig afbreekbaar zijn. Het plafond is verwijderd, de wanden gestript en geisoleerd met houtvezelplaten en vervolgens afgewerkt met leemstuc. De wc is verplaatst zodat er binnen meer ruimte is om samen te komen. Bijzonder aan dit project is dat bijna de hele uitvoering door onervaren vrijwilligers is gedaan. De begeleiding was daarom erg belangrijk; elk detail is doorgesproken zowel voor als tijdens de bouw.

Het oude bitumen dak (links)  is vervangen door een geisoleerd dak met oud-hollandse pannen. Als isolatiemateriaal is gebruik gemaakt van drukvaste houtvezelplaten die volledig afbreekbaar zijn.

De binnenruimte voor (boven) en na (onder) het aanbrengen van houtvezelisolatie en stuukwerk. Het plafond is verwijderd, de wanden gestript en geisoleerd. Op de achterwand is te zien dat de leemstuuk nog nat is, behalve op de schoorsteen.

 

Niels Kloppenburg brengt leemstuc aan op de geisoleerde wanden van de winkel.

 

 

 

Op zolder

December 25, 2010

Op zolder

De verdieping van een vrijstaande jaren 50 woning wordt opgeknapt. De bestaande spanten worden weer in het zicht gebracht en het dak geïsoleerd met houtvezelisolatieplaten. Alle nieuwe ruimtes worden uitgevoerd in fins underlayment; een goedkoop materiaal maar met een pure, lichte uitstraling. De zolderruimte is volledig gestript van alle wandbetimmering zodat het dakbeschot van binnenuit geisoleerd kan worden. Dit gebeurt met natuurlijk isolatiemateriaal gemaakt van samengeperste houtvezels. Dankzij de natuurlijke eigenschappen worden eventuele vochtproblemen voorkomen, blijft de verdieping is de winter warm en in de zomer koel.

De afvoer van de douche is aangesloten op een douchepijp-warmtewisselaar, zodat tot wel 40% van de warmte van het afvoerwater van de douche direct hergebruikt kan worden om het toevoerwater voor te verwarmen. Daarnaast wordt een zonnecollector geïnstalleerd waar niet alleen de ketel op aangesloten wordt maar ook de hotfill wasmachine en vaatwasser. Zo hoeft het water voor deze machines niet meer elektrisch verwarmd te worden, maar zorgt de zon daar voor.

TIJDENS DE VERBOUWING

HET RESULTAAT

Ikea aan de wilgen hangen

December 23, 2010

Ikea aan de wilgen hangen

Staande lamp gemaakt van een oude ikea-lampenkap, wilgentak en voet van eikenhouten pen-gat verbinding

Rudolf Steiner Zorg Den Haag

In opdracht van Rudolf Steiner Zorg heeft ons architectencollectief een haalbaarheidsstudie gemaakt naar de (on)mogelijkheden van hergebruik van het bestaande Tobiashuis tot zorgappartementen. Aaneensluitend is een voorstel gemaakt voor een opfrisbeurt voor het interieur van het Tobiashuis, zodat de huidige bewoners ook de laatste jaren voordat ze overgeplaatst worden een fijne leefomgeving hebben.

Dit voorstel is door 9 degree Architecture uitgewerkt en in 2011 uitgevoerd. In het kader van privacy kunnen er geen foto’s getoond worden van de de ruimtes die al in gebruik zijn, maar onderstaande geeft wel een beeld van het eindresultaat.

Fort Tilden

April 29, 2010

Fort Tilden