Browsing Category 'renovatie'

RSS

Koningskerk

January 11, 2012

Koningskerk

Het kerkgebouw van de Koningskerk in Zwolle voldoet na twintig jaar niet meer aan de gebruikseisen. Vanuit de Commissie Koningskerk 2014 is een inventaristaie gedaan naar de behoefte(s) van de gemeente en daaruit is een programma van eisen opgesteld. De huidige problemen met het gebouw worden omschreven als een ruimtetekort bij piekbelasting, de ervaring van de kerkzaal bij kleinere bijeenkomsten, de gebrekkige functie van de hal als ontmoetingsplek en verkeersruimte en een beperkte inzetbaarheid van diverse ruimtes. Samen met het collectief heeft Studio Middelkoop ruimtelijke oplossingen aangedragen om aan de veranderende eisen te voldoen. Een nieuwe indeling en foyer geeft de kerk weer ruimte voor ontmoeting. Onderstaande impressies geven de nieuwe sfeer van het gebouw weer. Mocht u meer willen lezen dan kunt u dit pdf bestand openen.

 

 


Nieuwe Niedorp

January 11, 2012

Nieuwe Niedorp

Om de oorspronkelijke woning (middelste volume) zijn gedurende de tijd verschillende bijgebouwen ontstaan. Een van de bijgebouwen voldeed niet meer aan de ruimtelijke wensen van de bewoners en was bovendien zeer slecht geïsoleerd. Samen met Atelier Klasien Visser is een ontwerp gemaakt waarbij de gevel van het huidige bijgebouw vervangen wordt door een typologie die verwijst naar de landelijke omgeving en tegelijk minder concurrerend is met het centrale hoofdgebouw. Met grote houten panelen in de gevel kan de lichttoevoer en privacy in de achterliggende ruimtes aangepast worden.

 

Amelis’hof

March 11, 2011

Amelis’hof

Amelis’hof is een biologische tuinderij op landgoed Amelisweerd. Een opknapbeurt moet ervoor zorgen dat men kan blijven genieten van deze bijzonder plek in Bunnik. Het boswachtershuisje is ongeisoleerd en  daarom slecht te gebruiken door de vrijwilligers in de winter. Het oude bitumen dak   is vervangen door een geisoleerd dak met oud-hollandse pannen. Als isolatiemateriaal is gebruik gemaakt van drukvaste houtvezelplaten die volledig afbreekbaar zijn. Het plafond is verwijderd, de wanden gestript en geisoleerd met houtvezelplaten en vervolgens afgewerkt met leemstuc. De wc is verplaatst zodat er binnen meer ruimte is om samen te komen. Bijzonder aan dit project is dat bijna de hele uitvoering door onervaren vrijwilligers is gedaan. De begeleiding was daarom erg belangrijk; elk detail is doorgesproken zowel voor als tijdens de bouw.

Het oude bitumen dak (links)  is vervangen door een geisoleerd dak met oud-hollandse pannen. Als isolatiemateriaal is gebruik gemaakt van drukvaste houtvezelplaten die volledig afbreekbaar zijn.

De binnenruimte voor (boven) en na (onder) het aanbrengen van houtvezelisolatie en stuukwerk. Het plafond is verwijderd, de wanden gestript en geisoleerd. Op de achterwand is te zien dat de leemstuuk nog nat is, behalve op de schoorsteen.

 

Niels Kloppenburg brengt leemstuc aan op de geisoleerde wanden van de winkel.

 

 

 

Op zolder

December 25, 2010

Op zolder

De verdieping van een vrijstaande jaren 50 woning wordt opgeknapt. De bestaande spanten worden weer in het zicht gebracht en het dak geïsoleerd met houtvezelisolatieplaten. Alle nieuwe ruimtes worden uitgevoerd in fins underlayment; een goedkoop materiaal maar met een pure, lichte uitstraling. De zolderruimte is volledig gestript van alle wandbetimmering zodat het dakbeschot van binnenuit geisoleerd kan worden. Dit gebeurt met natuurlijk isolatiemateriaal gemaakt van samengeperste houtvezels. Dankzij de natuurlijke eigenschappen worden eventuele vochtproblemen voorkomen, blijft de verdieping is de winter warm en in de zomer koel.

De afvoer van de douche is aangesloten op een douchepijp-warmtewisselaar, zodat tot wel 40% van de warmte van het afvoerwater van de douche direct hergebruikt kan worden om het toevoerwater voor te verwarmen. Daarnaast wordt een zonnecollector geïnstalleerd waar niet alleen de ketel op aangesloten wordt maar ook de hotfill wasmachine en vaatwasser. Zo hoeft het water voor deze machines niet meer elektrisch verwarmd te worden, maar zorgt de zon daar voor.

TIJDENS DE VERBOUWING

HET RESULTAAT

Zicht op Zuilen

November 29, 2010

Zicht op Zuilen

In het dorpje Oud-Zuilen, in de buurt van Utrecht langs de Vecht staat een monumentale woning waarvan de achtertuin grenst aan de gracht van Slot Zuylen. Omdat de woning te krap werd voor de bewoners is een ontwerp gemaakt voor een uitbreiding. Hierbij staat behoudt van de originele woning en het uitzicht op Slot Zuylen centraal.  De uitbreiding bestaat uit drie volumes die ten opzichte van het maaiveld met elkaar verspringen. De lichte serre verbindt de oorspronkelijke woning met de nieuwbouw en behoudt tegelijkertijd de oorspronkelijke achtergevel. Vanuit de serre heeft men vrij zicht over een lager volume heen op het Slot. Een houten element verbindt de verschillende gedeeltes van de woning en is soms een bank, dan weer een tafel, trap of steiger. Ontwerp in samenwerking met Studio van Schie.

Rudolf Steiner Zorg Den Haag

In opdracht van Rudolf Steiner Zorg heeft ons architectencollectief een haalbaarheidsstudie gemaakt naar de (on)mogelijkheden van hergebruik van het bestaande Tobiashuis tot zorgappartementen. Aaneensluitend is een voorstel gemaakt voor een opfrisbeurt voor het interieur van het Tobiashuis, zodat de huidige bewoners ook de laatste jaren voordat ze overgeplaatst worden een fijne leefomgeving hebben.

Dit voorstel is door 9 degree Architecture uitgewerkt en in 2011 uitgevoerd. In het kader van privacy kunnen er geen foto’s getoond worden van de de ruimtes die al in gebruik zijn, maar onderstaande geeft wel een beeld van het eindresultaat.

Boerderij Putten

August 10, 2008

Boerderij Putten

Deze boerderij in Putten is een rijksmonument. Zowel “de deel” van de boerderij als het “bakhuisje” (links op de foto) zijn gerenoveerd en geschikt gemaakt voor bewoning. De deel is compleet geisoleerd met ecologisch isolatiemateriaal van Pavatex, en achter de luiken is dubbel glas gekomen met kozijnen van Accoya hout. De spanten zijn in het zicht gelaten en het haanhout is verhoogd. In alle ruimtes is de imposante hoogte van de voormalige schuur te ervaren.