Leemstuc

LEEMSTUC?

Leem bestaat uit klei, zand en silt. Afhankelijk van de grondsoort verschilt de samenstelling en kleur van de leem, daarom moet je altijd testen uitvoeren om de juiste verhouding zand en klei te bepalen voordat je begint met stucen. Een andere mogelijkheid is om kant-en-klare leemstuc te kopen. Dit is vaak duurder dan het zelf opmengen van klei en zand tot de juiste verhouding, maar scheelt enorm in de arbeidsuren. Je keus hangt dus af van je lokatie, de beschikbaarheid van materialen en je tijd.

Wil je zelf gaan stucen of in workshopverband aan de slag gaan? Studio Middelkoop organiseert workshops en geeft advies over verschillende vormen van werken met leem. Stuur een mail naar info(at)studiomiddelkoop.nl en vertel over je project! Ook als je op de hoogte gehouden wil worden van toekomstige workshops kun je een mail sturen.

ONDERGROND

Leemstuc kan op allerlei ondergronden aangebracht worden; baksteen, strobalen, gipsplaat, beton, houtvezelisolatieplaten, kalkzandsteen, riet en steengaas.
Als je het niet voor het kiezen hebt en het moet doen met een minder ideale ondergrond als (goed verlijmd) behang, kun je de ondergrond voorbehandelen met een papje van water, zand en bloem, om te voorkomen dat de ondergrond te veel vocht opzuigt en om het oppervlak te verruwen zodat je een mooie hechting tussen muur en leemstuc krijgt.

Behang op triplex; ingesmeerd met een papje van bloem, zand en water

Leemstuc kan in allerlei kleuren afgewerkt worden. Hier is gekozen voor het behouden van de natuurlijke kleur van de lokale klei en zijn geen pigmenten toegevoegd. Afhankelijk van de lokale grondsoort wordt de klei opgemengd met zand. In Nederland zorgt dit vaak voor een donkere, grijze kleur. Deze stuclaag werkt ook als perfecte basisleem en kan in alle kleuren afgewerkt worden met een finishstuc.

LEEMSTUCWORKSHOP IN VEGHEL

Teststukjes maken met leem en pigment om tot de juiste kleur te komen voor de finishstuc voor het plafond.

Uiteindelijk is gekozen voor okergeel en zijn we de heracliet-platen af gaan stucen met 1 centimeter zelfgemaakte finishstuc, verhouding leem: zand = 1:2 De heracliet platen zuigen erg veel water op en moeten dus goed natgemaakt worden voordat de leemstuc aangebracht wordt.

Niels Kloppenburg kwam ook nog een paar dagen langs met zijn leemspuitmachine. Op de begane grond wordt de leem gemengd met zand in de mengmachine, waarna het via een pomp en slang naar de eerste verdieping wordt gepompt. Zo konden we snel de binnenwanden die al afgezet waren met rieten matten volspuiten met leemstuc. Even strak zetten met de rei, na een paar uur uitharden het oppervlak verruwen en klaar voor de finishlaag!